SDE Akademi Dergisi’ne gönderilen makale, Yayın Kurulu tarafından Derginin odak ve kapsamı ile Yazar Rehberine uygunluğu bakımından değerlendirilir. Uygun bulunan makale isimsiz olarak iki hakeme gönderilir. Bir ret ve bir kabul veya düzeltme durumunda makale üçüncü hakeme gönderilir. Ağır Değişikliklerle Düzeltme durumunda, makalenin reddine karar verilebilir. Gerekli gördüğünde Yayın Kurulu makaleyi daha fazla sayıda hakeme gönderebilir. Hakemlerden gelecek görüşler doğrultusunda yazının doğrudan veya kısmen düzeltilerek yayımlanmasına veya reddine karar verilir. Karar yazar(lar)a bildirilir. Düzeltme istenen durumda, düzeltilmiş makale en geç 15 gün içinde DergiPark üzerinden tekrar yüklenmelidir. Belirtilen sürede geri gönderilmeyen düzeltilmiş makale, daha sonraki sayılarda yeniden değerlendirilmek üzere kabul edilir.
Körleme Yöntemi
SDE Akademi Dergisi’ne gönderilen makalelerinde değerlendirilmesinde, çalışmaların yazar ve hakem kimliklerinin gizlendiği çift körleme hakem değerlendirme yöntemi kullanılmaktadır.
Ön Değerlendirme
Yeni Gönderi:
1. Bu aşamada Dergi Sekreterliği tarafından teknik inceleme (benzerliklerin denetlenmesi, derginin şablonuna uygunluğu ve Referans yazımlarının kontrol edilmesi aşaması) gerçekleştirilir.
2. Makale Dil Editörüne yönlendirilerek İngilizce dili açısından yayının uygunluğu kontrol edilir.
3. Ön Değerlendirme aşamasını (Şablona uyum, benzerlik kontrolü ve Dil Editörünün onayı) geçen makaleler Editöre yönlendirilir.
*Ön değerlendirme aşaması Editörlükteki ve Dil Editöründeki makalelerin yoğunluğuna göre en fazla bir ay (1) sürer.
Değerlendirmenin Başlaması
Editörde:
1. Editör tarafından incelenen makaleler dergiye bilimsel vb. yönlerden uygunluğu açısından incelenir; reddedilebilir ya da uygun bulunarak yayına Alan/Bölüm Editörü atanması işlemleri ile ilerler.
2. Makalenin Alanına uygun olarak seçilen Editöre (Editörler Kurulunda yer alan Alan Editörlerinden seçilmektedir) makale yönlendirilir.
3. Kendisine görev yönlendirilen Alan Editörü; en geç 1 ay içerisinde, çıkar çatışmasını göz önünde bulundurarak, farklı üniversitelerden iki (2) Hakem atayarak makaleyi hakemlere yönlendirir.
Hakemlik Süreci
Değerlendirmede:
1. Kendisine davet gönderilen Hakemin daveti en geç 7-15 gün içerisinde kabul etmesi beklenmektedir.
2. Bu süre içerisinde davete yanıt vermeyen Hakeme, Alan Editörü tekrar davet gönderebilir ya da yeni Hakemler seçerek, Daveti farklı Hakemlere yönlendirebilir.
3. Hakemlik görevini kabul eden Hakem için otuz beş (35) günlük süre içerisinde makaleyi değerlendirmesi beklenmektedir. Hakemler çeşitli durumlarda görev uzatım isteminde bulunabilirler.
*Alan Editörü ya da Dergi Editörlüğü Hakem ’in görevini uzatıp uzatmama yetkisine sahiptirler.
4. En az 2 hakemin yorumuyla makale hakkında Alan Editörü karar verebilir ya da bu görüşleri yeterli bulmuyorsa 3. bir hakem atayarak değerlendirmeyi devam ettirebilir.
Değerlendirmenin Son Aşaması
Karar Aşamasında:
1. Hakemlerden gelen yorumlara göre, Editör/Alan Editörü, Hakem yorumlarını toparlayarak ivedilikle Yazara ileterek, Yazardan düzeltme isteminde bulunabilir ya da Makaleyi reddedilir ya da, Hakem görüşlerine göre kabul edebilir.
2. Değerlendirme sonucuna göre makalesinin revizyonunu yapmak için bir ay süre verilmektedir.
3. Yazar Makalesinin revizyon talebini kabul edebilir ya da makalesini geri çekebilir.
4. Değerlendirme Aşaması için tekrar Hakem denetimine gerek görülmeyen makaleler için nihai karar oluşturulur ya da ilgili makale yeniden Hakemlerin görme taleplerine göre kendilerine yeniden gönderilir.
Kabul Edilen Makaleler
Kabul edilen makaleler, Derginin izleyen sayısını takiben ve yayımlanması için planlamaya dahil edilir.
(Dergiye ait sayılar Ocak, Mayıs ve Eylül Aylarında yayımlanmaktadır).
Dizgi İşlemlerinin Başlaması
Yayına kabul edilen bir makalenin dizgi işlemleri; derginin yayınlanması planlanan ayın 15’inden sonra yazarlara kontrol amaçlı gönderilir. Yayın için onay verilen makalelere DOI numarası atama işlemi gerçekleştirilir ve yayımlama aşaması olarak çalışma sonlanır.
Hakem Raporları
Hakem değerlendirmeleri genel olarak makalelerin özgünlük, yöntem, etik kurallara uygunluk, bulguların ve sonuçların tutarlı bir şekilde sunumu ve literatür açısından incelenmesine dayanmaktadır.
Bu inceleme aşağıdaki unsurlara göre yapılır:
1. Giriş ve Literatür: Değerlendirme raporu çalışmada ele alınan problemin sunumu ve amaçları, konunun önemi, konuyla ilgili literatür kapsamı, güncelliği ve çalışmanın özgünlüğü, başlık, özet ve makale içeriği uyumu hakkında görüş içerir.
2. Yöntem: Değerlendirme raporu, kullanılan yöntemin uygunluğu, araştırma örnekleminin seçimi ve özellikleri, geçerlik ve güvenilirlik ile ilgili bilgilerin yanı sıra veri toplama ve analiz süreci hakkında görüş içerir.
3. Bulgular: Değerlendirme raporu, yöntem çerçevesinde elde edilen bulguların makalede sunumu, analiz yöntemlerinin makalenin amacı doğrultusunda doğru seçimi, araştırmanın amaçları ile elde edilen bulguların tutarlılığı, ihtiyaç duyulan tablo, şekil ve görsellerin düzgün bir şekilde verilmesi, kullanılan testlerin kavramsal açıdan değerlendirilmesine yönelik görüşler içerir.
4. Değerlendirme ve tartışma: Değerlendirme raporu, bulgulara dayalı olarak konunun tartışılması, araştırma sorusuna/larına ve hipoteze/lere uygunluk, genellenebilirlik ve uygulanabilirlik ile ilgili görüş içerir.
5. Sonuç ve öneriler: Değerlendirme raporu literatüre katkı, gelecekte yapılabilecek çalışmalara ve alandaki uygulamalara yönelik öneriler hakkında görüş içerir.
6. Stil ve anlatım: Değerlendirme raporu, çalışma başlığının içeriği kapsaması, Türkçe’nin kurallara uygun kullanımı, gönderme ve referansların APA 6 kurallarına uygun olarak tam metnin diline uygun verilmesi ile ilgili de görüşler içerir.
7. Genel değerlendirme: Değerlendirme raporu çalışmanın bir bütün olarak özgünlüğü, literatür ve alandaki uygulamalara sağladığı katkı hakkında görüş içerir.
Değerlendirme sürecinde hakemlerin makale tam metninde herhangi bir düzeltme yapmaları beklenmemektedir.